EKSİKLİĞİN BEDELİ CAN İLE ÖDENİYOR!

Yayınlanma Son Haberler

“Devlet tanınmamışlığının arkasına sığınarak, görevden kaçıyor”

Son dönemlerde özellikle yabancı uyruklu şahısların kullandığı kiralık araçların karıştığı ölümlü trafik kazalarındaki artış, ülkedeki araç kiralama sistemini ve yabancı uyruklu sürücülerle ilgili mevzuatın sorgulanmasını gündeme getirdi.

 Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC’nin turizm ve öğrenci ülkesi olması nedeniyle kiralık araç sektörünün de olağan olduğunu ancak devletin denetim ve kontroller noktasında yeterli olmadığını kaydetti. Avcı, yabancı sürücülerin zaten sorunlu olan KKTC trafiğinde tehlike saçtığını dile getirdi.

 

“Yabancı ehliyetlerin sahte olup olmadığı denetlenmiyor”

Her sürücünün ehliyetinin olmasının uluslararası bir kural olduğunu dile getiren Avcı, KKTC’de yabancı uyruklu sürücülerin kullandıkları ehliyetlerin sahte olup olmadığının denetlenmediğini ifade etti.

 

“Devlet tanınmamışlığının arkasına sığınarak, görevden kaçıyor”

Avcı, yabancı uyruklu sürücülerin ehliyetlerinin denetlenmesinin devletin görevi olduğunu vurgulayarak, “KKTC devleti tanınmamışlığının arkasına sığınıp görevden kaçarak,  yabancı uyruklu sürücülerin ehliyet kontrollerini yapmıyor. Bunları biz yıllardır dile getiriyoruz” dedi.

 

“Yollara yabancı olunması, denetim olmadığının rahatlığı en büyük sorun”

Yabancı uyruklu sürücülerin KKTC trafiğinde sorun yaratmasının en büyük nedeninin yollara yabancı olmaları olduğunu vurgulayan Avcı, sürücülerin denetlenme noktasında da caydırıcı bir önlem olmamasının rahatlığı içerisinde olduğunu söyledi.  Avcı, kiralık araçların hemen hemen tümünün sigortalı olduğu ve sürücülerin kendi araçları gibi kullanma özeni göstermemesi nedeni ile de dikkatsiz sürüşe daha yatkın olunduğunun da altını çizdi. 

 

“İlgili elçiliklerden ehliyetin sorgusunun yapılması çok kolay”

Tanınmamış olmanın başka denetleme yapıp yapmamanın başka olduğuna  değinen Avcı, “Siz ehliyetleri alarak, gerekli ülkenin elçiliği ile iletişime geçip, ehliyetin sahte olup olmadığına bakarsınız, artık online sistemde yaşıyoruz. Bir mail ile ya da kurumlar ile geçilen iletişim neticesinde bunu çok basit bir şekilde kontrol edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

KKTC’de birden fazla ehliyetle araç kullanılabiliyor

Hiçbir sürücünün iki ya da daha fazla ehliyet bulundurmayacağına işaret eden  Avcı, yabancı uyruklu bir sürücünün ehliyetini KKTC ehliyeti ile değiştirmek istediğinde öncelikle ehliyetin sahte olup olmadığına bakılması ve daha sonra da mevcut ehliyetin sürücüden alınarak, KKTC ehliyetinin verilmesi gerekirken, KKTC’de böyle bir uygulama olmadığını kaydetti. Yabancı sürücülerin ehliyetlerinin ellerinden alınmayarak, iki ehliyet ile trafikte var olmalarının da ayrı bir sorunu teşkil ettiğini vurgulayan Avcı, “Türkiye’de KKTC ehliyetini çevirmek isterseniz sizden KKTC ehliyetinizi alırlar” şeklinde konuştu.

 

“Kiralık araç şirketlerinde de denetleme yapılmıyor”

Kiralık araç şirketlerinin de sadece ehliyetlerinin tarihlerinin geçerli olup olmadığına bakarak araç kiraladığını belirten Mehmet Avcı, “Kiralık araç şirketleri sadece ehliyetlerinin tarihlerinin geçerli olup olmadığı ve hangi araç sınıfında olup olmadığına bakarak araçları yabancı sürücülere kiralıyor. 3 aylık süre ile o araçlar KKTC ehliyeti dışındaki herhangi bir ehliyet ile turist statüsünde kullanılabilir” diye konuştu.

 

KKTC’de sahte ehliyetle kolaylıkla araç kullanılabilir

Yurt dışından gelen herhangi birinin sahte ehliyet ile kolaylıkla araç kiralayarak, KKTC trafiğine çıkabilme tehlikesine de vurgu yapan Avcı, bu noktada devletin ve kiralık araç şirketlerinin denetleme mekanizmalarının olmamasının ise dezavantaj olduğunu kaydetti.

 

“Biz kendi ehliyetlerimizi denetleyemiyorken, başkasını nasıl denetleyelim?”

KKTC ehliyetlerinin de güvenlik şifreleri olmadığına dikkat çeken Avcı, “Biz daha kendi ülkemizdeki ehliyetlerin sahte olup olmadığını denetleyemiyorken, yabancı uyruklu sürücülerin ibraz ettiği ehliyetleri denetleyemememiz de gayet doğaldır. Bu da kendi ehliyetlerimize verdiğimiz değerin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 

“Ölmeye ve öldürülmeye razı mı olacağız?”

KKTC trafiğindeki sistemsizliğin bilinen bir geçek olduğuna dikkat çeken Avcı, “Peki biz ölmeye ve öldürülmeye razı mı olacağız? Hayır. Devlet bu konuda tüzükleri çıkarıp, kuralları koyup, en çok sorun gelen ülkelerin elçiliklerden ehliyetlerin doğruluğunun tespitinin yapılması gerekmektedir” dedi.

 

“Kaza ya da polis kontrolünde ortaya çıkıyor”

Yabancı sürücülerin KKTC ehliyeti dışındaki herhangi bir ehliyeti en fazla 3 ay süre ile kullanmasının mümkün olduğu aksi halinde ise kaçak duruma düştüğünü ifade eden Avcı, fark edilmesinin de herhangi bir polise denk gelmesi ya da kaza yapması sonucu olabileceği noktasında mümkün olduğunu vurgulayarak, devlet ve polisin başka bir kontrol mekanizmasının olmamasını ise eleştirdi.

 

“Trafik polisinin bilgisayarlı sistemi yok”

Sorunların  tek olmadığına  dikkat çeken Avcı, KKTC trafiğinde polis denetimi ve bilgisayar sistemi eksikliğinin de önemli bir sorun olduğunu söyledi. Avcı, “Yabancı uyruklu sürücülerin 3 aylık sürenin dışına çıkıp çıkmadıkları noktasında kaza ya da polis kontrolüne takılmadıkları sürece kontrolleri de imkansız bir hal alıyor. Trafik polislerinin de bilgisayarlı sistemleri olmadığı için ehliyet kontrolünü, sahte olup olmadığını anında ve bire bir yapamıyorlar” dedi.

 

Yabancı sürücülerin KKTC’de kurs alması önerisi…

Hükümet kanadında, yabancı sürücülerin KKTC’de araç kullanmayı istemeleri halinde, KKTC şoför okullarında kursa yollayarak ders almaları şeklinde söylemler olduğu bilgisini de veren Avcı, yapılmak istenen uluslararası kurallara aykırı olacağı gibi çözüm niteliği de taşımadığına dikkat çekti. Avcı, “Yurt dışından gelen yabancı sürücülerin ehliyeti ancak kabul edilemez ve tanınamaz olduğu durumlarda geçerlidir bu durum” ifadelerini kullandı.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği