TKÖD YETKİLİLERE SESLENDİ: "PARA CEZASI YERİNE EL KOY!"

Yayınlanma Son Haberler

KKTC’de 2018’in ilk dakikalarından bugüne kadar geçen 5 aylık sürede, 11 kişi trafik canavarının kurbanı oldu. TKÖD Başkanı Avcı, bu durumu önlemek adına emniyet kemeri ihmali ve para cezalarına vurgu yaptı, yetkililere seslendi: "Para cezası yerine el koy"...

TKÖD Başkanı, Ocak ayından bu yana 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazalarına ilişkin, emniyet kemeri kullanımındaki ihmale, vatandaşın sosyal medya önlemlerine ve kesilen para cezalarına değindi. 

Sürücüye kesilen cezanın sadece para ile sınırlı olmasını doğru bulmadığını ifade eden Avcı, yasalara aykırı davranıp, kuralları hiçe sayan sürücüler için, para cezası yerine ‘el koyma’ önerisini sundu.

‘El koyma’ önerisini Kıbrıs Postası’na anlatan TKÖD Başkanı, “Örneğin kasksız bir motosiklet sürücüsü, para cezası yerine, kask alıp gelene kadar motosikleti polis tarafından kilitlense, daha verimli olmaz mı?” sorusunu sorarak, son dönemde sıkça meydana gelmeye başlayan kamyon kazalarına ilişkin de, ayni öneriyi sundu. 

Kamyon şoförlerine kesilen para cezasının gülünç olduğunu belirten Avcı, “Cezanın miktarı, kamyon sahibi bir şirketi bozmaz. Ama eğer polis kamyona bir süre emare olarak el koyarsa, o zaman bak bakalım bir daha ehliyetsiz şoföre kamyon verirler mi?” ifadesinde bulundu. 

‘Emare olarak el koyma’ önerisine ilişkin bir örnek daha sunan TKÖD Başkanı, “Sonuçta yasak avda, av tüfeği emare olarak alınıyor. Çünkü bu tüfek bir suç aleti. Kamyon kazalarında da durum ayni; bu kazalarda da adam öldürme var ama araca el konmuyor” şeklinde konuştu. 

Polisin trafik denetimlerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Avcı, “Polis denetimleri de ortadan kalkmıştır” dedi. TKÖD Başkanı, polisin trafik denetimindeki eksikliğini, personel azlığı ve dolaylı olarak terfilere bağlayarak, yapılan terfiler sonrası, trafiği denetleyecek er rütbesinde polisin kalmadığını ifade etti. 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nden (TKÖD) edinilen verilere göre, 2018’in ilk dakikalarında yaşanan ve iki yayanın ölümüyle sonlanan olay ile yaklaşık bir hafta önce Doğanköy’de meydana gelen ve 21 yaşındaki Furkan Kılıç’ın ölümüyle sonuçlanan kazalar arasında yaşanan 9 olayda, toplamda 11 kişi, yılın daha yarısına gelmeden trafikte can verdi.

Trafik Haftası vesilesiyle, konuya ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan TKÖD Başkanı Mehmet Avcı, 2018’in ilk yarısına gelmeden yaşanan ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazalarıyla ilgili, “Senenin değişmesi, süreci değiştirmiyor, ölümlü kazalar hızla devam ediyor”  yorumunda bulundu.

Ölümlü trafik kazalarının yanında, ölümle sonuçlanması muhtemel kazaların da meydana geldiğini belirten Avcı, “Bu kazaları emniyet kemeri ve acil sağlık kurtarabiliyor” ifadesinde bulundu. Geçtiğimiz yıl trafikte yaşanan ölümlerin, bu yıl belki de yaşanmaya bileceğini belirten Avcı, “Sağlık ekipleri artık daha hızlı ve iyi çalışıyor” ifadesinde bulundu.  

“BAZI KAZALARDA ÖLÜMÜN TEK NEDENİ EMNİYET KEMERİ İHMALİ”

Avcı, bazı ölümlü kazaları incelediğini, araçların çerçeve kısmında herhangi bir zarar bulunmazken, sürücünün hayatını kaybettiğini, bunun tek nedeninin de, emniyet kemeri takmamak olduğunu belirterek şöyle konuştu;

“Bazı ölümlü kazalara bakıyorum, aracın çerçevesi sağlam fakat ölüm gerçekleşmiş. Bu genellikle, sürücünün emniyet kemeri takmaması sonucu, çarpmanın etkisiyle direksiyona başını vurması gibi nedenlerden ötürü meydana geliyor. Emniyet kemeri gerçekten hayat kurtarıyor.”

“ARKA KOLTUKTA BAĞLANMAMAK DA BİR SUÇ”

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve biri üç yaşında bir çocuk olmak üzere toplamda dört kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya da değinen Avcı, “Bu çocuk arka koltukta bağlı konumda olsaydı, yaralanır mıydı? Arka koltukta bağlanmamak da bir suçtur, bunun yasası var” görüşünü belirtti.

“ŞOFÖR, ‘BANA GÜVENMİYOR MUSUN’ DİYE SORUYOR”

Arka koltukta kemer takma konusunda kendi üzerinden de örnek veren TKÖD Başkanı şöyle konuştu;

“Ben seyahat edeceğimde eğer arka koltukta oturuyorsam dahi bağlanıyorum. Şoför ‘bana güvenmiyor musun?’ diye soruyor, ben de ‘sana değil karşıdan gelene güvenmiyorum’ diyorum. Sürücüler emniyet kemerini takmaktan kaçınıyor, insanlar ölüyor.”

“PARA CEZASI YERİNE EL KOY”

Trafikte uygulanan ceza yöntemlerine ilişkin de eleştiride bulunan Avcı, cezanın sadece para ile kesilmesini doğru bulmadığını ifade etti. Avcı, yasalara aykırı davranıp, kuralları hiçe sayan sürücüler için, para cezası yerine ‘el koyma’ önerisini sundu. TKÖD Başkanı şöyle konuştu;

“Trafik cezaları sadece parayla kesilebilecek şeyler değil. Örneğin polis, bebek koltuğu olmayan bir aracı durdurduğu zaman, arka koltukta bir bebek varsa, bebek koltuğu gelene kadar arabaya el koysa, para cezasından daha verimli olmaz mı? Ya da kasksız bir motosiklet sürücüsü, para cezası yerine, kask alıp gelene kadar motosikleti polis tarafından kilitlense?”

“KAMYON ŞOFÖRÜNE PARA CEZASI KESERSEN SANA GÜLERLER”

Son dönemde sıkça meydana gelmeye başlayan kamyon kazalarına ilişkin de, ayni öneriyi sunan Avcı, kesilen para cezalarının kamyon sahibi firmalar için gülünç rakamlar olduğunu ifade etti. Avcı şöyle konuştu;

“Kamyon kazaları büyük artış göstermeye başladı. Sen durup da kamyon sürücüsüne ya da araca ceza kesersen sana gülerler. O cezanın miktarı, kamyon sahibi bir şirketi bozmaz. Ama eğer polis kamyona bir süre emare olarak el koyarsa, o zaman bak bakalım bir daha ehliyetsiz şoföre kamyon verirler mi? Sonuçta yasak avda, av tüfeği emare olarak alınıyor. Çünkü bu tüfek bir suç aleti. Kamyon kazalarında da durum ayni; bu kazalarda da adam öldürme var ama araca el konmuyor.”

“TRAFİĞİ DENETLEYEN YOK”

Polisin trafik denetimlerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Avcı, “Polis denetimleri de ortadan kalktı” dedi. TKÖD Başkanı, polisin trafik denetimindeki eksikliğini, personel eksikliği ve terfilere bağladı. Avcı şöyle devam etti;

“Sokakta trafiği denetleyecek polis kalmadı çünkü uzun zamandır eleman almıyorlar. Mevcut erler de terfi etmiş durumda. Bu nedenle trafiği denetleyen yok. Vatandaş da sosyal medyadaki sayfalarda etik dışı önlemler alıyor. Polisin görev yerini bildirmek suçtur diye bir yasa çıkmalı. İnsanlar da, ‘polis devlet için para toplar, maaşlar ödensin diye’ gibi saçma sapan söylemler türetiyor. 

“YASAL DÜZENLEMELER LAZIM; YASAL DÜZENLEME İÇİN DE İRADE...”

Öte yandan ehliyet sisteminin de evrime ihtiyacı olduğunu kaydeden Avcı, ülkeye binlerce üçüncü ülke vatandaşı insanın geldiğini, bu insanların mevcut ehliyetlerinin sorgulanması gerektiğini ifade etti. Avcı, bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu fakat yasal düzenleme için de iradeye ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Avcı, şöyle konuştu;

“Ehliyet sistemi de halen değişmedi. Her yıl binlerce ehliyet sahibi üçüncü ülke vatandaşı insan adaya geliyor. Mevcut ehliyetleri sahte mi, gerçek mi bu bile belli değil. Hangi standartlarda aldıkları da belli değil. Olması gereken, adaya gelen insanların tümünün yeniden KKTC içerisinde ehliyet sınavına girmesidir. Özellikle öğrencilerin. Bunlar için yasal düzenlemeler lazım; yasal düzenleme içinde irade lazım.”

 

“İNSANLAR ARTIK ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAKTAN KORKMUYOR”

Son dönemde alkollü sürücü sayısında da ciddi bir artış olduğunu belirten Avcı, iki alkollü sürücünün, ayni saatte ve ayni yerde karşılaşarak kaza yapması olasılığının, geçtiğimiz günlerde yaşanan kazayla somutlaştığını ve bu olasılığın, ülkedeki alkollü sürücü sayısını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. 

Avcı şöyle devam etti;

“Son zamanlarda alkollü sürücü sayısı da epeyce artmış durumda. Geçenlerde bir haber okudum, iki alkollü sürücü çarpışmış. İki alkollü sürücünün ayni yolda, karşı karşıya gelerek çarpışmış olması, ülkedeki alkollü araba kullanımının hangi boyutlarda olduğunu hemen hemen gösteriyor. Demek ki insanlar artık alkollü araç kullanmaktan korkmuyor. Bir diğer taraftan uyuşturucunun lise çağındaki çocukların kullanımına kadar düştüğünü söylüyorsun ama halen sürücüleri uyuşturucu testine sokamıyorsun.”

Son olarak trafikte eksiklikler var olduğunu belirten Avcı, bu konularda Ulaştırma Bakanlığı’na çok iş düştüğümü belirterek, “Son 3 yıldır hiçbir değişiklik yapılmış değil” vurgusunda bulundu.

 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği